Goriška brda - dežela gričev


Pravljična pokrajina, od koder razgledi sežejo proti morju, Furlaniji in Benečiji, ima posebno, čarobno moč. Brda, dežela gričev, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom, ohranja in razvija svoje izročilo, varuje svoje lepote in podarja blagodejne učinke, ki jih lahko spozna in občuti vsakdo, ki prihaja v te kraje.

Tod uspevajo vrhunska bela in rdeča vina, katera so poznana tudi v svetu. Odlikujejo jih predvsem izrazita sortna cvetica, prijetna svežina, sadnost v okusu ter bogat ekstrakt. Med belimi slovi predvsem rebula, ena najstarejših in povsem udomačenih sort, pravi biser med briškimi vini, ki predvsem v zadnjih letih ponovno zavzema prvo mesto med belimi sortami.VINO
Vedno več je takih, ki so že odkrili, ali pa vsaj zaslutili, da je to dežela, ki omogoča vrhunska doživetja vina. Za naključne raziskovalce, ljubitelje, pa tudi za dobre in izkušene poznavalce. Seveda pa vino ni nikdar samo. Veliko boljše se poda k skrbno pripravljeni domači hrani in v prijetni družbi dobrih ljudi.


BRIŠKA KUHINJA
Tudi v kuhinji se pozna, da je okusno vse, kar zraste v tej čudoviti gričevnati deželi. Obilje sonca poskrbi za sladkost, vetrovi z bližnjih gora podarjajo svežino grozdju, sadju in drugim pridelkom. Če odmislimo grozdje, še posebej slovijo briške češnje, marelice, ige in kaki v jeseni.

Svoje dodaja še vrhunsko oljčno olje, ki ima, zaradi svoje mejne lege, še posebno blagodejne lastnosti in okus.Pokusiti morate briško kuhnjo (mineštro), različne frtalje z zelišči, jedi z divjimi beluši in drugimi divjeraslimi poganjki ter vršički (hmelj, loboda, pokalica…), pa seveda belo briško polento, pripravljeno z belo koruzno moko.  Slovijo tudi izvrstne briške salame in pršut.


GRAD DOBROVO
V prvem nadstropju graščine vas pričaka Viteška dvorana z grbi nekaterih plemiških družin, ki so imele grad v posesti. V dvorani je ohranjena stenska poslikava s prizorom pomorskega napada na mesto. Danes Viteška dvorana gosti številne glasbene in druge prireditve.

V viteški dvorani ter na razkošnem dvorišču se odvijajo kulturne prireditve ter poroke. V pritličju in kamnito obokani kleti si lahko privoščite grajsko kosilo in pokušino vina.


ŠMARTNO
Slikovito obzidano vas s petimi ohranjenimi stolpi je videti v Brdih od vsepovsod, saj kot orlovsko gnezdo (kakor bi rekel pesnik Alojz Gradnik) čepi na izjemno razgledni vzpetini.
Danes si v Šmartnem lahko ogledate katero od razstav v Hiši kulture, v Briški hiši pa nekdanjo opremo preprostega doma z ognjiščem. Vas še posebej oživi ob prireditvah Brda in vino ter ob martinovanju.


RAZGLEDNI STOLP GONJAČE
23 m visok razgledni stolp s 144 stopnicami, ki je bil zgrajen leta 1961. Ob lepem vremenu se vam z njega odpre veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.Izdelava: MMstudio