Jezero Črnava

Jezero Črnava se nahaja le nekaj kilometrov od samega mesta Kranj pri vasi Preddvor. Leži v zavetju mogočnih gora in čudovite narave. Poleg jezera se nahaja tudi hotel Bor in Grad Hrib. Sam kraj nudi obiskovalcem mir, sprehode, izhodišče za planinske ture in različne športne dejavnosti.

Jezero obkroža urejena potka. Pot nas pelje skozi gozdiček, ki je v neposredni bližini jezera in čez travnik, dokler ne pridemo do konca jezera. Jezero Črnava ima tam nadaljevanje poti vode, naprej teče potoček Bistrica, skozi katerega vodi mostiček.

Pot okrog jezera je lepo urejena, zato ni tako zahtevna, primerna je tudi za mlajše otroke. Jezero  je tudi dom za račke, ki vam popestrijo sprehod.
Poleg jezera si lahko ogledate jesenov dravored, značilno zanj pa je, da se mu veje na vrhu prepletajo. Če gresta mladoporočenca skozi ta drevored, jima je zajamčena 50-letna zvestoba. O tem, zakaj je postal poročni drevored, pa govori tudi pripovedka. Sekvoje niso ravno značilne za naše okolje, zato je njihova visoka in elegantna drža vredna občudovanja, tako s strani domačinov kot tudi turistov, že več kot sto let. Orjakinje rastejo na začetku parkirišča hotela Bor.


Preddvor

Ležeč pod strmimi pobočji Storžiča, v varnem zavetju pod Zaplato, kjer reka Kokra izstopi iz soteske, obdan s štirimi gradovi, tu leži Preddvor

Ob jezeru stoji že omenjen grad Hrib, v bližini nad njim se v daljavi zrcali ob vasi Potoče grad Turn, nekoč prebivališče naše prve pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske, danes pa nudi zavetje in bivanje starejšim občanom bližnje in daljnje okolice. Če se sprehodimo po poti proti sv. Jakobu, levo od nje na vzpetini najdemo razvaline Pustega gradu. Sredi občinskega jedra leži grad Preddvor tik ob farni cerkvici sv. Petra.Izdelava: MMstudio