Jezersko

Le dobro uro stran od naše prestolnice, urbane džungle, kjer kraljujejo ulice, polne smoga, hitrega tempa in hrupa, se še skoraj povsem nedotaknjena skriva oaza, ki te odreši mestne norosti – to je dolinica Jezersko.

Lesketajoče jezero, cvetoči travniki, trume ovac na pašnikih, lične in s pestro zgodovino zaznamovane domačije ter predvsem izjemna kulisa skorajda večno pobeljenih vršacev, pod katerimi srečaš nadvse prijazne ljudi in slišiš številne legende, vsakič znova prebudijo v tebi otroka, ki se počuti, kot da gre prvič na počitnice k babici na deželo.

Tradicionalna prireditev

Ovčarski bal poteka vsako leto drugo nedeljo v avgustu.
Uprizori se stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s predelavo ovčje volne: od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic.

Jezerska slatina za žejo, srce in ožilje

Po obsežnih analizah so ugotovili, da jezerska slatina vsebuje veliko manganovih snovi. Zaradi tega blagodejno vpliva na srce in ožilje.Med obema vojnama so jezersko slatino ob vsakem obroku postregli v tamkajšnjih hotelih in restavracijah in zdaj to navado oživljajo.

In kako na Jezerskem pridemo do mineralne vode? Po cesti proti mejnemu prehodu Jezersko vodi pot mimo kažipota za Planšarsko jezero, pri drugem odcepu zavijemo levo proti Ankovi domačiji in takoj za mostičkom na levi strani zagledamo korito, kjer si lahko natočimo svežo slatino. 

NAMIG ZA AKTIVNI DAN

Kolesarjenje

Najdaljša slovenska vas Kokra kolesarje na cesti med Preddvorom in Zgornjim Jezerskim spremlja lep kos poti.
Ob Planšarskem jezeru je mir, da ga z nožem režeš, kot rečejo. Pogled na naravo je odličen.

Ob vašem povratku vabljeni na dobro kosilo ali samo okrepčilo v Pension Zaplata, nahajamo se v vasi Tupaliče ob glavni cesti Kranj - Jezersko.
Izdelava: MMstudio