Ljubljana


Ljubljana je mesto, ki se ponaša z odlično ohranjenimi zelenimi površinami in številnimi prijetnimi zelenimi kotički celo v samem središču mesta. Slikovita nabrežja Ljubljanice, ki jih je uredil arhitekt Jože Plečnik, so obdana z drevesi in, predvsem Knjižnica pod drevesiv Krakovem in Trnovem, tudi s travnatimi površinami. V neposredni bližini je eden najstarejših botaničnih vrtov v Evropi.
Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016 ter ponosna prejemnica nagrade Tourism For Tomorrow 2015.
PLEČNIKOVA LJUBLJANA
Sloviti arhitekt Jože Plečnik je skušal Ljubljano oblikovati po vzoru antičnih Aten. Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja. Med njegova najboljša dela se uvrščajo stavba Narodne in univerzitetne knjižnice, ureditev bregov Ljubljanice, še posebej Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, Poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks mrliških vežic na pokopališču Žale ter Cerkev Sv. Mihaela na barju.

LJUBLJANSKI GRAD
Ljubljanski grad, ki na griču nad mestom stoji že okrog 900 let, je glavna znamenitost Ljubljane. Z grajskega Razglednega stolpa in obzidja se ponujajo najlepši razgledi na mesto. Na Gradu, na katerega se lahko pripeljete s tirno vzpenjačo, je na ogled tudi vrsta umetniških razstav. Na njem obratujejo restavraciji Gostilna na gradu in Strelec, grajska kavarna in nočni klub. Grad je prizorišče kulturnih prireditev, dogodkov za vso družino, plesnih večerov ter poletnega kina na prostem Film pod zvezdami.


REKA LJUBLJANICA IN NJENI MOSTOVI
Reka Ljubljanica daje Ljubljani nezgrešljiv pečat s svojimi zanimivimi mostovi in slikovitimi nabrežji v starem mestnem jedru. Zmajski most, ki ga krasijo znameniti kipi zmajev, je najbolj znana podoba Ljubljane. Oglejte si tudi Tromostovje, Čevlajrski most,...
Nabrežja Ljubljanice so danes živahno družabno zbirališče s številnimi kavarnicami na prostem. Turistične ladjice ponujajo priložnost, da doživite staro mestno jedro z znamenitimi mostovi, slikovitimi pročelji stavb in nabrežji z druge perspektive. Med drugim se v poletnem času po središču mesta lahko popeljete celo s kanujem.

KULINARIČNA LJUBLJANA
Raziščite Okuse Ljubljane! Spoznajte kulinarično ponudbo mesta in njeno zgodovinsko izročilo.
LJUBLJANSKA TRŽNICA
Glavna ljubljanska tržnica ni zgolj nakupovalno središče, ampak je tradicionalno tudi kraj, kjer se Ljubljančani srečujejo in družijo. Na osrednjem delu tržnice lahko lahko kupite sveže slovensko sadje in zelenjavo lokalnih kmetov.V pokriti tržnici so na voljo suhomesnati izdelki, sveže meso, domači kruh iz krušne peči, domači piškoti in pecivo, različne vrste domačih sirov, suho sadje in oreščki, domače olivno in bučno olje idr.
Vsak petek od sredine marca do oktobra se na glavni ljubljanski tržnici dogaja nekaj, česar preprosto ne smete zamuditi. Na Odprti kuhni, tržnici sveže pripravljenih dobrot, različni slovenski kuharski mojstri kuhajo v živo in na stojnicah prodajajo svoje jedi.Izdelava: MMstudio