Postojnska jama


Postojnska jama sodi med najbolj raznolike jamske sisteme na svetu. 24 kilometrov rovov, galerij in veličastnih dvoran ponuja enkratno doživetje podzemnega sveta. Fantastičen preplet rovov, galerij in dvoran, pestrost kraških pojavov in prek 150 podzemnih živalskih vrst so razlogi, zaradi katerih boste na vlakec želeli vstopiti tudi vi.

PETMETERSKI DRAGULJ
Najlepši stalagmit Postojnske jame se imenuje Briljant. Ob pogledu na to čudovito, bleščeče belo kapniško skulpturo se preprosto morate strinjati, da je vreden svojega imena. Približno 5 metrov visok kapnik Briljant stoji na mestu, kjer skozi strop močneje in enakomerno kaplja. Iz vode, ki polzi po oblem temenu kapnika, se stalno in enakomerno odlaga tanka plast sige iz čistega kalcita. Zato ima kapnik tako izredno bel in bleščeč videz in ne preseneča, da je že desetletja simbol Postojnske jame in slovenskega krasa. Ob njem stoji prav po baročno okrašen kapniški steber.

PO JAMI Z VLAKCEM
Postojnski vlakec obiskovalce po jamski pokrajini prevaža že 140 let. Svojo 3,7 kilometrov dolgo pot po jami začenja na vstopnem peronu edinstvene jamske železnice, kjer zlasti v poletnem času vlada živahen vrvež, značilen za največje svetovne kolodvore. Od nekdaj dobrih 300 metrov, ki so bili obiskovalcem dostopni do leta 1818, si danes obiskovalec jame v uro in pol trajajočem rednem obisku lahko ogleda nekaj več kot 5 kilometrov turistično opremljenih rovov.


ČLOVEŠKE RIBICE (PROTEUS ANGUINUS)
Zvezda med prebivalci Postojnske jame je seveda človeška ribica – Proteus anguinus, a zanimivih prebivalcev kraškega podzemlja je še veliko več. Raziskovalci ocenjujejo, da Postojnska jama nudi zavetje več kot 150 živalskim vrstam. Nekatere najbolj zanimive lahko podrobneje spoznate v Proteusovi jami z Vivarijem.


PREDJAMSKI GRAD
Visoko v steni, le 9 km oddaljen od Postojnske jame stoji Predjamski grad. Slikovit, mogočen, izzivalen, skrivnosten in neosvoljiv visoko v skali kraljuje že dobrih 800 let. V Guinnesovo knjigo rekordov je vpisan kot največji jamski grad na svetu.

ZA PUSTOLOVCE
Izkusite svet jamskih raziskovalcev. Pod izkušenim vodstvom si lahko v manjših skupinah ogledate zahtevnejše prehode, rove in vodne prepreke. Ste že nestrpni? Rezervirajte svoj termin.Izdelava: MMstudio