Dolina reke Soče


Od kraškega izvira sredi Julijcev prek brzic in slapičev v Trenti do korit in tolmunov v Bovški kotlini smaragdni odsevi burijo domišljijo, vznemirjajo čute in božajo poglede. Za mnoge najlepša evropska reka pod okriljem dvatisočakov v žive skale zarisuje najtesnejše soteske, v prod vtiska svojo najširšo strugo. Danes privlači z neokrnjeno naravo, z rastlinskim in živalskim bogastvom , s kulturno dediščino, z z brezmejnimi možnostmi razgledovanj, potepanj, preizkušanj moči z uresničevanj sanj.


IZVIR REKE SOČE
Reka Soča privre na dan v zanimivem kraškem izviru izpod zaledenelih gora Julijskih Alp.  Modro zelena voda privre na dan iz jame s podzemnim jezercem in v slapu pada 15 m globoko.

REKA SOČA
Lepotica Soča je ena izmed najpomembnejših slovenskih rek. V zgodovinski zavesti , je zapisana kot prizorišče velikih in krvavih bitk v času prve svetovne vojne, v predstavah sodobnih obiskovalcev pa prevladuje kot sinonim lepote, čistosti in živahnosti, kot prostor za bogata aktivna doživetja v objemu neokrnjene narave. Razburljivih doživetij za ljubitelje divjih voda je veliko. Soča je najbolj zaželjen cilj za rafting, priljubljena je med kajakaši in kanuisti, ima odlične pogoje za hidrospeed (rečni bob) in kanjoning (soteskanje).


Foto: Uroš Švigelj


DOLINA TRENTE
Podkvasto oblikovana dolina Trenta je vrezana globoko med gore zgornjega toka reke Soče. Ledeniki in reka Soča so izoblikovali slikovito dolino s prepadnimi stenami, ozkimi, težko prehodnimi koriti in slapovi. Dom Trenta je informacijsko središče Triglavskega narodnega parka, trentarski muzej pa predstavlja etnološko dediščino ter bogato in edinstveno kulturno in zgodovinsko izročilo Trente.

VELIKA KORITA SOČE
Velika korita reke Soče so 750 m dolga ter 15 m globoka. Zanimiva je posebej zaradi pedantno obrušenih, ponekod previsnih sten, pa tudi zaradi ozkosti in seveda reke Soče, ki jih je izlizala – ta se kar nekam brezbrižno pomika skoznje, vsa v svojih turkiznih odtenkih.


Foto: Aleš Fevžer


BOVŠKA KULINARIKA
Ko zadiši iz bovške kuhinje, se le redki uprejo znamenitim kulinaričnim posebnostim kot so čompe an skuta, frika, slastni buški ali trentarski krafi ter že stoletja cenjen bovški sir.Foto: Srdjan Živulović BoboIzdelava: MMstudio