Sv. Jakob

Sv. Jakob (961 m) je med pohodniki priljubljena vzpetina nad Preddvorom. Vzpetina je dobila ime po istoimenski cerkvici iz 15. stoletja, ki stoji na samem vrhu. Zelo priljubljena izletniška točka, saj boste tudi sredi tedna srečali veliko število obiskovalcev.

Planinska koča

Na vrhu sta dve koči z razgledom (Francijev dom in Planinski dom Iskra) in okrepčilom.

Razgled

Z razgledne planjave pred planinsko kočo se odpira razgled po ravnicah proti Kranju, Ljubljani in Škofji Loki. Izza Jakoba pa se dviga pobočje, imenovano Zaplata, z izstopajočim Hudičevim borštom.

NAMIG ZA NEDELJSKI IZLET

V naše kraje prihaja lepo vreme – izkoristite ga  ter naredite nekaj zase!

Aprilski izlet na Sv. Jakoba ima vonj po česnu. Gozd, po katerem poteka pot na vrh, je namreč poln čemaža, divjega česna in obenem tudi nabiralcev.

Zahtevnost:  Odlično označena, nezahtevna pot, primerna tudi za družine z otroki.

Dolžina: Preddvor – sv. Jakob: 1h

Dostop: Do sv. Jakoba pridemo iz  Preddvora, kraja ob cesti Kranj – Jezersko. Dostop do izhodišča: Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj – vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega, a le do vasi Tupaliče. Tu pa nas oznaka za Preddvor usmeri levo. Naprej prečimo most in takoj za mostom zavijemo desno. V naslednjem križišču gremo naravnost in v naslednjem levo. Naprej sledimo oznakam za Jakoba. Kmalu nas cesta pripelje do parkirišča pri domu starejših občanov, kjer parkiramo.

Zanimivost: Ob poti - Senčnica Josipine Turnograjske (570m)

Ob vašem povratku vabljeni na dobro kosilo ali samo okrepčilo v Pension Zaplata, nahajamo se v vasi Tupaliče ob glavni cesti Kranj - Jezersko.

Izhodišča za nadaljnje izlete
Z Jakoba se je možno podati tudi na bližnje, višje vrhove:

    Potoška gora (1283 m)
    Javorov vrh (1434 m)
    skozi Hudičev boršt na Kališče (1540 m)
    Cjanovca (1820 m) in Srednji vrh (1853 m)
    mimo Potoške gore na Dom Čemšenik (835 m)

Izdelava: MMstudio